Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Svatomartinské víno je pro mě puberťák v lahvi, ale pro český trh tradice funguje, říká vinařka

Johana Bílková vystudovala vinařství a nyní působí jako obchodní zástupce ve vinařství Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Jak se dívá na tradici svatomartinských vín? Jaký je vinný zákazník z Hané? A která vína se hodí právě ke svatomartinské hostině?

Kde se vzala tradice Svatomartinských či mladých vín?

Vůbec značka Svatomartinská vína je hodně mladá, nemá ani třicet let. Původně vznikla z myšlenky mladých vín, která tady je přes 200 let z dob Josefa II. Nemělo to ovšem formu prodejně-marketingovou, ale spíše šlo o zhodnocení úrody. Značka mladého Svatomartinského vína je nápad pana Kopečka z jižní Moravy, který si ji zaregistroval. Značku teď vlastní Vinařský fond a v dnešní době jde hlavně o marketing pro lidi a pro ten trh.

Čím to je, že se tato mladá tradice u nás tak chytla?

Podle mě jde o snahu navázat na tradici, která funguje ve Francii, a to jsou vína z oblasti Beaujolais. Jde o francouzskou původní variaci na mladé víno z jedné odrůdy. S tímto typem vína dobyli svět, ač ta vína svým způsobem nejsou kvalitou shodná s těmi, která dozrávají rok dva ve sklepích. Francouzi dokázali udělat díru do světa s těmito víny. Čeští vinaři pak navázali, akorát zůstali na lokální rovině. Dnes je z toho značka, která lidi táhne. Pro náš trh Svatomartinská vína určitě fungují.

Jak se na to díváte vy, jako vinařka?

Já tato vína nevyhledávám. Jde o víno hotové, ale myslím, že není zralé do lahve. Každý vinař vám ke svatomartinskému vínu řekne, že se musí vypít do Vánoc, nejpozději do Velikonoc. Potom už se ztrácí vše dobré, co ve víně je a kazí se. Tato vína nejsou stabilizovaná správným způsobem, nejsou správně vyzrátá. Jde o narychlo udělaná vína pro trh. Co mám kolegy z branže, shodujeme se, že svatomartinská vína neodkazují na práci vinaře. Pár týdnů zpátky byla ještě na vinici ve formě hroznů. Pro mě je to puberťák v lahvi, jsem spíš za komplexnější vína, kde s každým douškem objevuji novou chuť.

Pokud se mladá vína musí rychle vypít, je pro vinaře trochu risk, taková vína prodávat…

Produkce svatomartinských vín se hodně mění. Bývalo přes sto vinařství, která prodávala oficiální svatomartinská vína. Musí je schvalovat komise, není jednoduché je vyrobit a i za tu značku se platí, což moc lidí neví. Hodně vinařů už dělá svatomartinská vína v menších množstvích, protože vědí, že je nestihnou prodat.

Jak tuto situaci řeší Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, kde pracujete?

Máme omezený počet lahví, víme, kolik jich prodáme. Neděláme nadbytek, protože dostat tato vína mezi lidi, je často komplikovanější. Je to podobně jako s burčákem. Lidé jsou natěšení, první dva týdny je boom, a pak řeší prodejci, co s tím.

Jak se tedy liší vaše nabídka oproti loňsku?

Letos jsme oproti minulým letům dělali jen jednu odrůdu. Dřív jsme mívali bílé, růžové i červené. Vycházíme z našich zkušeností, kdy jsme nebyli schopní dostat vína úplně na trh. Letos máme odrůdu Irsai Oliver. Není to odrůda určená pro svatomartinské víno, ale je to raná odrůda. Máme asi tři sta lahví, o kterých víme, že je stihneme prodat a nebudeme mít ztráty.

Co se pak tedy děje s mladým vínem, které se neprodá?

Bohužel se musí likvidovat. Když se neprodá, zkazí se a je zdravotně závadné. Což je ztrátové pro každé vinařství, a to nikdo nechce.

Jaký je hanácký zákazník?

Na Hané okolo Kroměříže pořád podle mě převládá oblíbenost pálenky. Lidé nejsou úplně zvyklí pít víno, ale máme tam prestižní klienty, kteří ví, po čem dobrém jít. Obecně gramotnost v rámci zákazníků nakupujících víno, roste. Lidé už vědí, co chtějí hledat, nenechají se ošálit, dokáží pochopit, proč stojí lahev tři sta korun, umějí ocenit kvalitu a práci vinařů. Pro vinaře je to celoroční náročná práce.

Mění se nějak naše preference v průběhu let?

Určitě ano, byl tady trend sladších vín, v dnešní době už lidé volí sušší vína. Trendy se mění také sezónně. S příchodem zimy volí zákazníci červená vína, v létě bílá a růžová. Výkyvy ale nejsou markantní, většinová preference je do bílých vín, červená vína tvoří menší část prodejů.

Co byste tedy doporučila ke svatomartinské hostině?

U nás míváme kachnu, ale obecně k drůbeži se hodí bílá, svěží vína, což k tomu Martinovi sedí. Svatomartinská vína jsou krásně ovocná, nepatří mezi sladší vína, takže s chutí drůbežího masa i paštik se pěkně snoubí.

Související články

Olomoucký kraj

Žluté kytičky znovu pomáhají. Sbírka letos cílí na rakovinu tlustého střeva

Ve středu 15. května se v Česku uskuteční tradiční sbírka Český den proti rakovině. Dobrovolníci ve žlutých tričkách nebo skautských krojích budou prodávat symbolické...

Policie v kraji posílí technologie, kraj přispěje na dron pro zásahy a pátrání

Olomoucký kraj poskytne policii dotaci 305 tisíc korun na nákup dronu, pomocí kterého budou moci policisté v regionu rychleji monitorovat například situaci v okolí...

Zatím žádná obvinění po benzenové havárii, práce na trati se zrychlují

Policisté již kvůli nehodě cisteren s toxickým benzenem v Hustopečích nad Bečvou vyslechla strojvůdce i instruktora, kteří v osudnou chvíli byli v kabině lokomotivy...

Aktivita klíšťat je vysoká. Meteorologové vydali doporučení

Aktivita klíšťat je v Česku aktuálně vysoká a podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v následujících dnech očekává její další nárůst až na mimořádnou...

Nejnovější

U Libivé došlo ke srážce auta a motorky. Žena skončila ve FN Olomouc

Policisté vyráželi k dopravní nehodě Libivá na Šumpersku. Řidič ve středních letech přejel do protisměru, kde se srazil s bokem protijedoucí motorky. Motorkářku převezli s vážnými zraněními...

Na finále Sigma versus Sparta se chystá i policie

Středeční zápas mezi Sigmou a Spartou se odehraje na vyprodaném Andrově stadionu. Utkání mezi SK Sigma Olomouc a Spartou Praha má výkop v 19 hodin....

Na soše Rudoarmějce se znovu objevilo písmeno Z. Primátor čin odsoudil

Už podruhé za poslední tři roky někdo pomaloval písmenem "Z" sochu Rudoarmějce. Stalo se tak stejně jako v roce 2022, kdy se na podstavci sochy objevilo...

Lobster Food Fest startuje už tuto sobotu. V Křelově budou burgery i pizza

Burgery, trhaná masa, pastu, neapolskou pizzu, tacos, pastrami, porchettu, mořské plody, grilovaný italský sýr, poctivé hranolky, makovou zmrzlinu, svatokopecké trubičky, výběr dezertů a další...

Lobster Food Fest startuje už tuto sobotu. V Křelově budou burgery i pizza

Burgery, trhaná masa, pastu, neapolskou pizzu, tacos, pastrami, porchettu, mořské plody, grilovaný italský sýr, poctivé hranolky, makovou zmrzlinu, svatokopecké trubičky, výběr dezertů a další...

Zorka projede na kole Českem od západu na východ, navzdory vážné onkologické diagnóze

Zorka Šťastná, 46letá žena v paliativní péči, se 7. června chystá pokořit životní cyklistickou výzvu. Ve štafetě se svými dcerami a s podporou týmu...

Velká policejní akce? Zkuste si fyzické testy nanečisto i s hokejisty

Policisté akčních prvosledových hlídek, dopravní policisté, služební kynologové se psy a policisté cizinecké policie společně s hokejisty se na vás těší ve čtvrtek 22. května...

Zámecký den na Úsově nabídne mimořádnou prohlídku věží i šermíře

Pro malé i velké návštěvníky je připravena jedna atraktivní a velmi zajímavá akce. Jde o novinku, která se uskuteční v sobotu 17. května, to...