Pro jahody si přiletěl zákazník i vrtulníkem. Samosběr začne do 14 dnů

Kousek od Olomouce leží Skrbeň, obec, která by s trochou nadsázky mohla mít ve znaku jahodu. Na skrbeňské jahody se čekají fronty, a tak jsme s Olomouckým Reportem zjišťovali, kolik práce v cestě od sazenice až po ovoce na jídelním stole stojí, na kolik letos jahody vyjdou a jaký je zájem o samosběr.

Na skrbeňském statku mě vítá Marcel Špaček. „Každá jahodárna to má nastavené trochu jinak a za dobu, kdy existují, si asi každá našla svou klientelu. Když jim vyhovuje naše nabídka, vrací se zákazníci k nám a nedají na nás dopustit,“ vysvětluje agronom společnosti Solagro. Společně se přesouváme na pole, kde už za pár dní budou sbírat jahody zákazníci.

Přicházíme na plochu, která je připravená na sběr jahod v příštím roce. „Na podzim se plocha zorá, na jaře se nachystá, půdu prokypříme, aby byla mělká a měkká. Sazenice nám dojely zhruba před měsícem, mají kolem 20 centimetrů,“ popisuje Špaček a pokračuje: „Na tuhle plochu máme 65 tisíc sazenic a sadíme strojem, kterému říkáme babosed. Má čtyři kola, čtyři sedačky, na kterých sedí čtyři ženské, které cvakají jednu sazenici za druhou, zatímco traktor jede pomalu rovně.“

Sazenice si skrbeňská jahodárna objednává v zahraničí. Aktuálně mohou zákazníci ochutnat ve Skrbeni dva druhy jahod, třetí druh zkouší Solagro na příští sezonu. „Jahoda vyroste, vykvete, my chodíme a kvítky stříháme, aby letos nezaplodily. Jahoda naroste, trochu zesílí a příští rok na jaře budeme mít první sklizeň,“ ukazuje na jahody agronom. „Během roku se to zatáhne, řádky se zacelí, během roku ještě plečkujeme, aby jahody rostly v řádku a neroztahovaly se do stran. Máme tři odrůdy, letos zkoušíme jednu novou a dvě stálice,“ popisuje celoroční práci, která pak nese červené plody, za kterými jezdí zákazníci z Olomoucka i vzdálenějších koutů republiky.

Tady máme parkoviště pro sběrače, loni sem přiletěl i vrtulník. Pán si přiletěl nasbírat jahody,“ říká mi Marcel Špaček, zatímco se přesouváme na další pole, kde už je část jahodníků zasypaná slámou. Slámu rozhazuje traktor, pak se ovšem musí ručně zapravit do řádků. „Ideální je slámu dát ve chvíli, kdy má jahoda jen květy, ne plody, takže teď je ideální čas,“ vysvětluje Špaček s tím, že slámu používají v jahodárnách používá, protože ve chvíli, kdy přijde déšť, dá se po slámě chodit. Zároveň jahody nejsou od bahna a dají se lépe sbírat.

Samosběr začne do čtrnácti dnů

Podle Špačka se první sběrači mohou na jahody těšit do čtrnácti dnů. „Sezona samosběru pak při dobrých podmínkách trvá pět týdnů. Rekord je šest, ale v půlce července už jsou lidé na dovolených, tady jsou pařáky. Je to spíš na škodu, lepší je čtyři až pět týdnů, jahody postupně dozrávají a je jich dost,“ popisuje agronom.

Cena skrbeňských jahod letos stoupne. Za kilo posbíraných jahod zaplatili loni dali zákazníci 75 korun. „Budeme lehce zdražovat, ale finální cenu ještě nevíme. Cenu řešíme vždy s majitelem před zahájením sezóny, teď už se u silnic jahody prodávají klidně za 180 korun a lidi to jsou ochotní zaplatit. Bojujeme hodně s polskými jahodami, ty nás trochu zaplavují a dozrávají dřív. My máme pár hektarů, oni jich mají stovky. Chuťově jsou přitom horší, nemají ty podmínky, jako my,“ odpovídá Špaček na otázku konkurence a ceny.

Jakmile skončí samosběr jahod, práce na polic pro skrbeňské zemědělce zdaleka nekončí. „Nemáme jen jahody, jsme také zemědělský podnik. Zaseje se sem obilí, jak skončí jahody, pomulčuje se plocha, zruší se výsadba, pozemek zarovná a v srpnu, září můžeme osít jinou plodinu. Dáváme pšenici, ječmen,“ říká agronom s tím, že málokdo ví, že Solagro pěstuje i jiné plodiny, než právě vyhlášené jahody.

A jací jsou místní zákazníci? „Lidé si zvykli chodit i během týdne, tak se netvoří fronty a nájezdy jako o víkendech. Snažíme se fronty zkrátit, otevíráme další stánky tady na poli,“ popisuje Špaček. „Lidé už dneska sbírají větší množství, když vidí, že jde o české jahody. Máme i zákazníky, kteří si přijedou natrhat 20, 40 kilo. S jahodami je práce od jara do podzimu, ale lidé už to dovedou ocenit,“ chválí agronom.

Pokud si lidé nechtějí přijít sami nasbírat jahody, jsou pro ně v Olomouci čtyři prodejní stánky, kde si mohou jahody koupit. „Část plochy máme pro naše sběrače, v Olomouci máme čtyři stánky a zvažujeme pátý, kde si část své produkce sami prodáváme. Lidé jsou na naše jahody zvyklí, udělají si výlet z Ostravy, z Brna a vezmou to i k nám na jahody,“ uzavírá Marcel Špaček.

Související články

Nejčtenější

REPORTÁŽ: Dnes jste zachránila tři životy. Na transfuzce a za sedm minut

„Nějaká změna? Změny lékaře, byla jste v zahraničí, nebo očkovaná?“ ptá se mě sestra u příjmového okýnka a dává razítko do legitimace. Podávám jí...

Olomoucká firma M.L.S. Holice vyrobila jubilejní jeden a půl miliontý generátor

V úterý 21. září vyrobila olomoucká firma M.L.S. Holice 1 500 000-tý generátor. Sjel z montážní linky 1 na závodě Sladkovského v 19 hodin...

Co se děje v Lidovém domě? Nahlédněte do organizace Za sklem o. s.

Rohová budova na třídě 1. máje v Olomouci právě prochází rekonstrukcí, uvnitř ale ticho rozhodně není. U dveří čeká Jan Nykl, vedoucí olomouckého pracoviště...

Řecká komunita se pomalu vytrácí, říká Akritidu. Osudy řeckých uprchlíků připomíná i v kavárně

Její prarodiče na Jesenicko přišli z válkou zmítaného severu Řecka před více než sedmdesáti lety. Eleni Akritidu dnes v Jeseníku provozuje kavárnu ENNEA a...

Nejnovější

Rčení o zlatých českých ručičkách platí, říká zakladatel sdílené dílny Bekárek

Olomoucká dílna je prostor pro kutily a milovníky práce s dřevem. V prostoru garáže v areálu Střední školy polytechnické pomocí sdíleného nářadí vznikají třeba lavičky, lžíce, ale i...

Od specialisty až k práci programátora. Přidáte se k týmu OLC?

Přemýšlíte, jak se dostat do IT, i když nemáte programátorské vzdělání? Vstupní bránou, ale i celoživotní zkušeností může být právě nabízená pozice Hexpol specialisty...

Řecká komunita se pomalu vytrácí, říká Akritidu. Osudy řeckých uprchlíků připomíná i v kavárně

Její prarodiče na Jesenicko přišli z válkou zmítaného severu Řecka před více než sedmdesáti lety. Eleni Akritidu dnes v Jeseníku provozuje kavárnu ENNEA a...

Haná je můj život. Lidovou kulturu a tradice stojí za to udržovat, říká Hana...

Bezmála osm stovek lidí se rozhodlo dát jí svůj hlas. Získala tak Cenu veřejnosti za mimořádný počin v oblasti kultury za rok 2023. Hana Pospíšilíková...

Komerční obsah

Od specialisty až k práci programátora. Přidáte se k týmu OLC?

Přemýšlíte, jak se dostat do IT, i když nemáte programátorské vzdělání? Vstupní bránou, ale i celoživotní zkušeností může být právě nabízená pozice Hexpol specialisty...

Výskyt poruch autistického spektra zaznamenává strmý nárůst

Co je příčinou autismu? Jaké má příznaky a jaké jsou dnes možnosti diagnostiky?V roce 1975 trpěl autismem jeden z 5 000 lidí. V roce 1985 jeden...

Každý by si měl nechat oholit hlavu, říká holička ze Šemberovy ulice

Zapadlá ulice v centru Olomouce skrývá podniky, ale i řemeslo. Na jednom konci Šemberovy ulice stojí studio PROSTĚ holičství. Dveře otevírá holička v bílé...

Jaké je zabezpečení základních škol v Olomouci? Ředitelé instalují čipové systémy   

Je krátce před osmou hodinou ráno a do olomoucké Základní školy Zeyerova přichází s batohy na zádech stovky dětí. “Naší prvotní motivací bylo zpřehlednění a...