Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Nejčtenější

Nejlepší místo na svatbu v Olomouckém kraji? Penzion Kovárna se skrývá v srdci Jeseníků

Ve zrenovovaném svatebním sále Magacína probíhají poslední přípravy. „Ano, tady budou sedět rodiče ženicha,“ řídí si zasedací pořádek nastávající nevěsta, k ruce jí je personál Penzionu...

Chtěli jsme hrát na folkovém festivalu, tak jsme založili kapelu, říká Ondra Polák z...

Chystají valentýnské turné, získávají ocenění, nahráli filmovou hudbu a drží spolu už 28 let. Šumperská kapela O5 a Radeček dobývá srdce posluchačů i hitparády...

Krejčí nebo gastronom? Vyrazte na Den otevřených dveří do Prostějova

Kam po základce? Školáci nejen z Prostějova mají jasno. Na Střední odborné škole Prostějov mají totiž na výběr z deseti oborů. Že je z...

Výrobce vojenské techniky EXCALIBUR ARMY nabírá díky vysoké poptávce desítky nových zaměstnanců

Společnost EXCALIBUR ARMY (EA) byla založena v roce 1995 a, byť historicky pochází z pardubického kraje, svého největšího rozvoje dosáhla až po úspěšném nákupu areálu bývalého...

Nejnovější

Jaké změny čekají v novele na prodejce i zákazníky? Advokát Matěna radí

Koupili jste nevhodný vánoční dárek a teď přemýšlíte, jestli jej můžete reklamovat? Máte vlastní eshop a tápete v nových nařízeních? Advokátní kancelář Marka Matěny...

Svůj první rukáv jsem tetovala jedenáct měsíců, říká Štěpánka Coufalová

Pro někoho umění, radost a pro jiné zbytečné zohyzdění kůže nebo potencionální ztráta zaměstnání. Pro mladou malířku a tatérku Štěpánku Coufalovou je to něco...

Nejlepší místo na svatbu v Olomouckém kraji? Penzion Kovárna se skrývá v srdci Jeseníků

Ve zrenovovaném svatebním sále Magacína probíhají poslední přípravy. „Ano, tady budou sedět rodiče ženicha,“ řídí si zasedací pořádek nastávající nevěsta, k ruce jí je personál Penzionu...

Chtěli jsme hrát na folkovém festivalu, tak jsme založili kapelu, říká Ondra Polák z...

Chystají valentýnské turné, získávají ocenění, nahráli filmovou hudbu a drží spolu už 28 let. Šumperská kapela O5 a Radeček dobývá srdce posluchačů i hitparády...

Komerční obsah

Jaké změny čekají v novele na prodejce i zákazníky? Advokát Matěna radí

Koupili jste nevhodný vánoční dárek a teď přemýšlíte, jestli jej můžete reklamovat? Máte vlastní eshop a tápete v nových nařízeních? Advokátní kancelář Marka Matěny...

Nejlepší místo na svatbu v Olomouckém kraji? Penzion Kovárna se skrývá v srdci Jeseníků

Ve zrenovovaném svatebním sále Magacína probíhají poslední přípravy. „Ano, tady budou sedět rodiče ženicha,“ řídí si zasedací pořádek nastávající nevěsta, k ruce jí je personál Penzionu...

Tenisová hvězda končí s kariérou, rozloučí se na Zlatém kanárovi. Kdo si letos odnese prestižní...

Jiří Novák, Petra Kvitová nebo Tomáš Berdych, do jejich rukou už se prestižní ocenění pro české tenisty OKsystem ZLATÝ KANÁR dostalo. Vyhlášení ankety magazínu...

Krejčí nebo gastronom? Vyrazte na Den otevřených dveří do Prostějova

Kam po základce? Školáci nejen z Prostějova mají jasno. Na Střední odborné škole Prostějov mají totiž na výběr z deseti oborů. Že je z...