Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Olomoucký kraj

Pozor na ledovku. Meteorologové vydali výstrahu

Nízké teploty, mlha, jinovatka na stromech... Zima se se začátkem prosince hlásí o slovo a potvrzuje to i výstraha meteorologů. Odborníci z Českého hydrometeorologického...

V listopadu mají nehody v Olomouckém kraji jednu oběť, meziročně o tři méně

V listopadu zemřel při dopravních nehodách na silnicích v Olomouckém kraji jeden člověk, je to o tři méně než ve stejném období loni. Tragická...

V Olomouckém kraji už kojenecké ústavy nejsou, o děti pečují pěstouni

V Olomouckém kraji už nefunguje žádné pobytové ústavní zařízení určené pro děti do tří let. Chystané ukončení provozu kojeneckých ústavů v Česku tak situaci...

Armáda dnes ukončila pomoc po povodních, zapojilo se do ní 5400 vojáků

Armáda dnes ukončila pomoc po zářijových povodních. Za necelé tři měsíce se v postižených oblastech Moravskoslezského a Olomouckého kraje vystřídalo 5400 vojáků. Jejich odsun...

Nejnovější

Špičky světové paraatletiky zazáří v Olomouci. Tváří mítinku je Eva Berná

Velké cti se dostalo Atletickému klubu Olomouc, který bude v příštím roce prvním českým pořadatelem prestižního paraatletického mítinku World Para Athletics Grand Prix. Haná...

Eliška nebyla pyšná. Ale listopadovou statistiku ovládla

Jak vypadal letošní listopad v olomoucké porodnici? Porodníci tentokrát pomohli přívést na svět 158 dětí, statistiku jedenáctého měsíce opět ovládla děvčata. A to s...

Ve Slatinicích už se bruslí. Kdy a za kolik?

Slatinice otevírají svou ledovou plochu. I letos přichází obec ve spolupráci s místním sportovním klubem s několika novinkami. Návštěvníci se mohou těšit především na...

Vyrazil pro máslo, odcházel s pokutou. Slevu si vyložil po svém

V předvánočním čase, ke kterému patří pečení cukroví, se mezi regály obchodů řeší současné ceny másla. To teď nepatří mezi nejlevnější položky, jeden z...

Šantovku zdobí vánoční strom splněných přání. Přáníčka napsaly děti z obcí zasažených povodněmi

Udělejte společně s Galerií Šantovka a Nadací Heleny Morávkové radost dětem, které v září postihly ničivé povodně a většině z nich voda vzala téměř...

Školka a brzy i základní škola. Maple Bear sází na bilingvní výuku

Předškolní vzdělávání dětí od letošního školního roku nabízí nová mateřská škola Maple Bear. Na třídě Kosmonautů, kde školka sídlí, vyroste v příštím roce také...

Thom Artway i Bára Basiková. Hranice lákají na vánoční program

Až do soboty 21. prosince můžete navštívit adventní program v Hranicích na Přerovsku. Kromě kluziště, které je v provozu ještě pár dní po hlavních...

Benefiční večer Nadace Heleny Morávkové podpoří lidi zasažené povodněmi

Ve středu 11. prosince oživí Atrium Envelopa Office Center a prostory Bistra Paulus v Olomouci již V. ročník benefičního večera Nadace Heleny Morávkové. Tradiční...