Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Jak se peče chleba? Nahlédněte pod ruce pekařům z přerovského Racka

Je středa večer a na noční směnu do Pekárny Racek v Přerově přichází další skupina pekařů. Pro zákazníky pekáren a obchodů budou celou noc připravovat chleby, rohlíky a koláče, vařit knedlíky a zdobit lahůdky. Pod vedením mistra výroby Marka Beni můžu nasát vůni čerstvého pečiva i já a seznámit se s celým procesem vzniku konzumního chleba.

Stejně jako dalších pětadvacet zaměstnanců směny dostávám čepičku na vlasy a plášť. Společně s mistrem procházíme provozem až na samý začátek, tam, kde začíná výroba chleba. „Abychom upekli chleba, musíme nejprve namíchat těsto, připravit suroviny,“ říká a dodává, že dnes už je v přerovské pekárně většina těchto úkonů prováděna automaticky. Nejvýznamnější podíl lidské práce je na jemné lince, kde pracovníci pletou vánočky, balí koláčky s náplněmi a vše skládají na plechy.

Přicházíme do nevelké místnosti, které se říká mísírna, zde se připravuje těsto na rohlíky a chléb. „Mouka, droždí, kvas, voda, olej. To všechno mícháme asi deset minut,“ vysvětluje přes rachot strojů Marek Beňa.


Budování Pekárny Racek započalo roku 1960 jako odpověď na nedostatečné skladovací prostory tehdejších 9 přerovských pekáren. Část zástavby tvoří provozní budovy bývalé mydlárny, která zde stála již od konce 19. století.  První chléb byl upečen roku 1965, tím nastal nekončící proces modernizace provozu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita výrobků.


Vymíchané těsto vyjíždí po pásech z mísícího stroje. „Těsto sjelo do velké haly, kde se dělí, vyvaluje a rozvaluje,“ popisuje mistr, zatímco před námi pekaři vyvalují bochníky chleba a sázejí je do ošatek jeden za druhým. „Teď budou neupečené bochníky přesně jednu hodinu v kynárně,“ představuje dále postup s tím, že na chlebové lince si pro každý druh chleba nastaví optimální dobu kynutí, teplotu a další parametry.

Přesouváme se k podávacímu a sázecímu stolu. Zde už jsou připraveny vykynuté bochníky chleba, které půjdou do pece na 53 minut. „V programu pece si navolíme teplotu a délku pečení a zapařování,“ vysvětluje mistr směny ve chvíli, kdy bochníky chleba stroj sází do pece, která je rozpálená na 255 °C. „Pára se pouští, aby kůrka chleba nepopraskala a byla lesklá a pružná, pak se vyvětrá,“ dodává.


Co se týče chlebů, Pekárna Racek již dlouhá léta vyrábí klasický konzumní kmínový, který je ceněn z řad zákazníků i odborníků. V kategorii chlebů 500 – 800 g získal na celostátní soutěži titul Chléb roku 2022. Obhájil tak loňské umístění v nejvyšších příčkách. Na své si však přijdou i milovníci „speciálů“, k dostání je například chléb žitný, cibulový, řemeslný sladový a další.


Do jednoho patra pece se vejde celkem 35 bochníků chleba. Po upečení jsou automaticky přesunuty na dopravní pás. „Vidíte, na pásu dostanou bochníky ještě jednu vodní sprchu. To děláme, aby se chleba v obchodě leskl,“ popisuje mistr další dění v pekárně.

Cesta chleba vrcholí v třídírně, kde obsluha hlídá, aby se za brány pekárny nedostal nevyhovující kousek. „Hotové bochníky potom míří do expedice a následně do prodejen,“ uzavírá Marek Beňa. Výrobky jsou k dostání na pultech cca 400 prodejen v Olomouckém a Zlínském kraji a především v podnikových prodejnách Pekárny Racek.

Kromě toho je možné nejen pečivo nakupovat i online na e-shopu eracek.cz. Nákupy jsou rozváženy do cca 100 obcí a měst v okolí Přerova.

Související články

Olomoucký kraj

Nasněží na Štědrý den? Meteorologové vydali předpověď

Dočkají se lidé v Olomouckém kraji bílých Vánoc? Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) sníh na Štědrý den ve městě nebude. V Česku...

Betlémské světlo rozváží historická tramvaj. Kdy ji potkáte?

Na čtvrtou neděli adventní přijede do Olomouce Betlémské světlo. Plamen přivezou na nádraží skauti, městem jej pak bude rozvážet historická tramvaj, stejně jako v...

K zásahu musel vrtulník. Kam létají nejčastěji?

Poslední čtyři roky, tedy období od roku 2021 do konce roku 2024, museli letečtí záchranáři k 2 376 zásahům. Společnost Air - Transport Europe,...

Kraj dá více peněz na dotace a pro zaplavené oblasti. Zastupitelé schválili rozpočet

Olomoucký kraj má nový rozpočet pro rok 2025. Schválili ho krajští zastupitelé na posledním zasedání. Kraj bude hospodařit s příjmy i výdaji kolem osmi...

Nejnovější

Opilý mladík sedl za volant. Auto skončilo na střeše

Policisté vyjížděli k nehodě mezi obcemi Lužná a Kopřivná. Devatenáctiletý mladík projížděl mezi obcemi a nezvládl projetí mírně levotočivé zatáčky, narazil do značky a...
DPMO

DPMO pořídí montážní vůz za 24 milionů. Určené bude pro údržbu trolejí

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) koupí za 24 milionů korun speciální montážní vozidlo s plošinou pro údržbu trolejí nad tramvajovými tratěmi. Automobil bude moci...

O Vánocích na hrad. Třeba na vánoční prohlídku Šternberka

Chcete vyrazit mezi svátky na hrad? Tematické prohlídky připravil hrad Šternberk na Olomoucku. Uslyšíte při nich o historii Vánoc, ale i o tradicích a...

Jak se daří Martínkovi? Dítě, na které Češi přispívali v rekordní sbírce, se těší...

Když se v médiích a na sociálních sítích objevil na konci loňského srpna příběh dvouletého Martínka z Mohelnicka, který trpí vzácným genetickým onemocněním, naděje...

O Vánocích na hrad. Třeba na vánoční prohlídku Šternberka

Chcete vyrazit mezi svátky na hrad? Tematické prohlídky připravil hrad Šternberk na Olomoucku. Uslyšíte při nich o historii Vánoc, ale i o tradicích a...

Zpěvačka Tarja Turunen se setká s fanoušky. Už v sobotu v Galerii Šantovka

Vánoční koncert Tarji Turunen, který se pod názvem „Dark Christmas“ uskuteční v sobotu 14. prosince od 20 hodin na Výstavišti Flora, bude mít již...

Tady jsi umělcem ty. V ateliéru NopNog bývalého extraligového hokejisty to bude bavit všechny...

Vilém Burian proměnil vášeň pro sport a umění v unikátní koncept, který láká kreativce. Ateliér NopNog, za nímž stojí bývalý hokejista olomouckých Kohoutů, nabízí...

Předvánoční čas na olomoucké náplavce? Advent plný tradic a zážitků

Olomoucká vinná společnost letos opět přináší na náplavku řeky Moravy unikátní adventní program, který oživí vánoční tradice, zvyky a kulturní bohatství města. Vánoce na...